Dengarlah kalian,

"Sebesar-besar keaiban (keburukan) adalah kamu mengira keburukan orang lain sedangkan keburukan itu terdapat dalam dirimu sendiri." Wallahualam.. ;)

Anda pengunjung yang ke...

Play With Kiko Boy!

Lady Bug Space..

Rabu, 6 Julai 2011

Our Journey Karachi-Jeddah (Umrah)

OUR JOURNEY FROM  KARACHI TO JEDDAH  - Part 2 
Perjalanan menunaikan Umrah bersama hubby tercinta dan mak abah yang tersayang.. Ari tu saya baru ceritakan tentang our journey from klia-karachi kan.. So, skang saya nak kongsi pulak pengalaman dari Karachi- Jeddah.. Sementara transit 2 jam di Karachi kami menunggu dan sempat menunaikan solat Zuhur , Asar (Jama').. Perjalanan mengambil masa selama 4 jam lebih.. Bergantung pada skill pilot..(Ingat F1 ka ape..) Ngehngehngeh..





Setibanya di Jeddah.. Keletihan macam nak tercabut kepala lutut..


Perjalanan yang mengambil masa selama hampir 4 jam lebih dari Karachi ke Jeddah sangat2 mencabar.. Bukan ape tapi sebab saya ngan hubby kena duduk berjauhan.. Tapi sib bek gak saya selit2 dapat la duduk sebelah abah.. Hehehe.. Saya pon sungguh jahat.. Ishhhh.. Tak nak la saya duduk kat sebelah orang2 Pakistan yang MasyaAllah menakutkan jer.. Gaya dan lagaknya macam nak menyerang.. Uwaaaa.. TIDAKKKK.. Sedih jugak la sebab masa ni la nak rasa long journey bersama tercinta.. Senang kate la dari permulaan perjalanan kami naik flight tiket kami sumenye berpisah.. Termasuklah mak abah.. Ni macam kes mutawwif malas nak setting seat antara mahram nih.. Agaknye ler.. Ngehngehngeh.. Sume jadi kelam kabut dalam flight.. Rasa macam nak bagi bau mulut je depan muka 'pramugarang' tuh.. Hahahaha.. (Ketawa yang sangat Jahat) Tau x nape saya panggil dia 'pramugarang'?? Inilah kisahnya..

Kami duduk seat sebelah2.. Macam biasa la hubby gitau 'pramugarang' tu "We Are Mahram".. Kalau seat yang sebelum ni dapat jugakla kami duduk bersama walaupon tiket berasingan tapi sebab mahram kami dapat bersama.. Tapi sedihnya perjalanan dari Karachi ke Jeddah terpisah ngan hubby.. Wisau pon ada.. Yelah.. Xpasal2 my hubby kena duduk sebelah makcik2.. :( 


Apepon kami hepi sangat sebab mak dan abah dapat duduk bersama.. Walaupon seat lain2 tempat.. Mungkin kebetulan orang yang duduk kat tempat abah tu da tukar2 seat.. Haru biru le senang kate masa tuh.. Mane tak nye Mutawwif langsung x susun elok2 seat antara mahram.. Main larung jerk.. Perjalanan bukan seminit dua jer.. Jauh lak tuh.. Apepon kami redha lagi.. Asalkan mak abah dapat bersama sebab saat2 macam ni la mereka berdua saling memerlukan.. Tambahan kesihatan mak dan abah bukan boleh dijangka.. Hampir 2 tahun gak la mak suffer cancer.. 

Nak dijadikan cerita, 'pramugarang' flight PIA ni bila agk2 flight da nak berlepas boleh pulak disuruhnya penumpang tutup ruang bagasi yang kat atas kepala tuh.. Kesian sangat2 tengok ada pakcik dari Malaysia tu disuruhnye tutup.. Da la pakcik tu kurang ketinggian.. Xpasal2 pakcik tu kena panjat atas kusi dan tutup.. Sungguh kejam.. Satu hal lagi 'pramugarang' kat PIA ni nasib2.. Masa flight balik memang best la sebab muda2 belaka dan sangat bersopan santun.. Tapi sedihnye perjalanan pegi tu mak ai... Makcik2 yang sangat garang lagi kasar.. Kadang2 terdetik gak dalam hati "Mak aiiii.. Ni ka orang Pakistan?? Patotlaaa... Sungguh kejam dan kasar!" Tapi marah hanya seketika..

Sebenarnya marah sebab 'pramugarang' tu campak borang umrah untuk dicop di Jeddah nanti pada pakcik tuh.. Saya rasa macam nak lempang je laju2 'pramugarang' tuh.. Kesian sangat tengok pakcik ngan makcik tuh.. Kejam lagi! :P Sume orang dimarahnya.. Aduyaiii.. 

Amboiiiii.. Orang2 Pakistan ni garang2 dan kasar sungguh.. After 4 jam perjalanan kami pon mendarat.. Memandangkan kaum2 nya tersangat2 la besar lagi tinggi so mak dan abah kate 
"Kita tunggu dowang turun ok"       
Masa dowang turun mutawwif dah bangun.. Tapi juz berdiri standby kat tepi je la sebab bagi laluan orang2 pakistan ni turun.. Yang menjadi semakin marah ni bile ada 2, 3 orang lelaki pakistan cakap betul2 depan muka mutawwif (U! Sit down.. Sit down..) Boleh pulak diarahnya kami warga Malaysia ni seat down.. Sungguh xsopan.. Nak turun, turun jela kan.. Xyah la tinggalkan bau mulut depan mutawwif.. Ngehngehngeh.. Dugaan yang pertama untuk kami.. Masih boleh bersabar.. 

Setibanya di Jeddah kami beratur untuk cop passport ... Kat sini Allah nak uji kehebatan kesabaran kami.. Macam nak patah je kaki rasanye menunggu.. Kaunter ada 4 tapi dibukanye untuk kami yang buat umrah ni hanye 2.. Punyela tunggu lame tetibe Imigresen di kaunter kua macam tuh jer.. Kalau kejap xpela jugak.. Kiranye kami ni menunggu di kaunter kosong la.. Sabar lagi.. Masa ni xda cakap ape2 cume keletihan yang amat2 sangat.. Tuhan je yang tahu.. Dengan keadaan mak dan abah yang keletihan kami masing2 hanya 'senyum x perlu kate ape2..' (Macam lagu la pulak yerk).. Tetiba ada lak pegawai Imigresen soh pindah kaunter.. Uwaaaa... Tambah semakin kebelakang la kami.. Sedih2.. Tapi masih bersabar... Hampir 6 jam kami berdiri dan mengadap kaunter tu semata2 untuk cop passport.. Sungguh kejamm..

So lega sangat2 bile da dapat cop.. Kat Jeddah ni untuk pengetahuan semua sesape yang bawak mahram mesti salu dekat ngan mahram untuk cop Passport.. Nanti silap2 tercicir dan tak lepas pulak.. Selesai mengecop kami atur beg atas troli.. Mak aiii.. Beratttt.. Then solat skali kat Airport tuh.. Kat sini agak lancar la.. Alhamdulillah.. Then kami dibawa menuju ke bas yang disediakan untukbergerak ke Madinah.. Masing2 sila tolak troli masing2 ye dan jangan curik tulang.. (bagi orang2 bangladesh tolakkan.).. Sampai di bas dan sudah pon mengambil tempat masing2 mutawwif memberi pesanan penaja..


"Perhatian kepada jemaah2.. Lain kali kalau ada orang lua nak tolak kan troli jangan sesekali bagi.. Tolak sendiri atau mintak tolong kawan2 yang xbawak ape2 tu tolak"


Kami pon masing2 tertanye2 " What's up ye?" (hihihi)


Mutawwif cakap "Sekarang bas kite da kena tahan ngan orang2 bangladesh kat luar tuh.. Mereka minta RM200 untuk 1 troli... Punye la terbeliak mata kami? Mujur kami berempat tolak troli kami sendiri.. So sekarang puas dipujuk oleh Mutawwif yang kami xakan bayar ape2 pon.. Hurrrmmm... Lame jugak la.. Dugaan lagi sebab menunggu dilepaskan.. Geram jugak la tapi nak uat macam ne kan sebab ada beberapa jemaah yang xpernah pergi dan xtahu perkara2 macam ni..





Alhamdulillah.. Akhirnya kami pon berjaya meloloskan diri dari golongan2 bangladesh yang xabes2 nak mintak Tips (Upah) je walaupon pertolongan tu kecik jer.. Even nak masuk tandas pon dia yang hanya sebagai cleaner xabes2 ulur tangan mintak tips.. Tapi kami tenang2 ja kononnya memberi pada yang berhak so saya dan mak bagi untie2 tu senyum jer.. Hihihi.. Yelah.. Minta sampai RM10 la RM5 la.. Kemain lagi dia bile da tau dari Malaysia.. So be carefull dear if u transit at Karachi!! Any assist need TIPSSSS...Feninnn.. Kena pepandai la tangkis sikit ye.. ;) Harap pembaca mengambil iktibar dan dapat belaja daripada kisah2 ni.. Saya da penat la nak bercerita.. So untuk our journey from Jeddah to Madinah saya akan kongsi bersama akan datang.. Agak2 saye da rajin k.. :)





Like Entry

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Remember Me Always..


The Chapter Of My Life

Click here to get more
Provided by MasterGreetings.com