Dengarlah kalian,

"Sebesar-besar keaiban (keburukan) adalah kamu mengira keburukan orang lain sedangkan keburukan itu terdapat dalam dirimu sendiri." Wallahualam.. ;)

Anda pengunjung yang ke...

Play With Kiko Boy!

Lady Bug Space..

Ahad, 10 April 2011

FAKTA TENTANG COKLAT

Memandangkan aku ni pembuat homemade cekelat, so ada la menda2 skit based on fact yang nak dikongsikan ngan pembaca/bloggers.. Jum layan sat!
Sape kate ea cekelat ni leh gumuk2????? Huiiiikkkkk.. Ni mesti buta fakta nih.. Kahkahkah.. ;P Jangan mare2 yer.. 
Orait, sekarang ni jum kite sesama tambah ilmu untuk kite kongsi maklumat2 pasai cekelat.. Pas ni leh la terus order cekelat yer.. Xpon kat kedai banyak cume kena pilih yang betul2 halal (muslim) okai.. 
COKLATTTTTTT :
1) Tidak menyebabkan JERAWAT
Coklat tidak mnyebabkan jerawat. Hakikatnya punca utamajerawat adalah disebabkan oleh perubahan hormon ketika baligh, pengambilan makanan yg tak teratur dan kurang zat zink.  So, terbukti coklat tak menyebabkan jerawat k !!
2) Tidak MENGGEMUKKAN
Sape ckp mkn coklat bleh gemuk?? Opssss.. Salah 2, salah… Menurut kajian yg dijalankan diseluruh dunia membuktikan tiada makanan tertentu yg boleh menggemukkan. Lazimnya, yang menentukan berat badan seseorang ialah jumlah makanan yang dimakan..
3) Penghidap DIABETES boleh makan COKLAT
Kajian yg dijalankan oleh Persatuan Diabetes Britain, Amerika & Malaysia menunjukkan bahawa pengambilan makanan bergula dalam jumlah terhad boleh diambil sebagai diet tinggi serat dan rendah lemak.
4 )Memberi KETENANGAN
Haa, ni salah satu fakta yg menarik tentang coklat. Kenikmatan aroma, rasa dan kelazatan coklat adalah disebabkan oleh pengeluaran pelali semulajadi yg mampu meningkatkan  mood dan memberi rasa tenang serta bahagia... 

KEBAIKAN COKLAT PADA TUBUH BADAN KITA OK
*       Sekeping coklat memenuhi 15 peratus kalsium & magnesium yg diperlukan oleh tubuh.
*       Coklat mengandungi theobromine & kafein yg memberikan tenaga pd tubuh. (15 gram coklat bleh simpan tenaga brsamaan dengan berjalan kaki sejauh 3 km…Woooo.. Dasat gak nih!)
*       Coklat dapat mengubati batuk. (so kalau batuk 2 cecube makan coklat ea)
*       Coklat tinggi antioksi iaitu melebihi 3 kali ganda dari the hijau
Bagi sesape yang nak berdiet, coklat juga adalah pilihan yang TEPAT!
Ni aku nak share  untuk sesape je yg suke mkn coklat tp tgh on diet.. huhu.. xpe2,, harap2 ni akan dpt bantu korang ekk… =)
Coklat sebenarnya sesuai untuk kamu yg sedang berdiet kerana sbnrnya coklat tidak mengandungi lemak tepu (LDL). Kandungan lemak pd coklat sbnrnya sangat rendah sehingga tidak memberi kesan kpd kegemukan.
                Coklat juga setanding dgn khasiat the hijau/buah epal ketika berdiet. Kandungan coklat hitam yang lebih tinggi setara dengan empat cawan teh / enam biji buah epal bagi setiap keping coklat hitam (Dark Chocolate).
       Coklat yang jenis boleh dimakan terus biasanya kandungannya telah ditambah dgn minyak koko. Terdapat 3 jns coklat yang sesuai untuk sesape yang tengah berdiet iaitu coklat hitam (Dark Chocolate), coklat putih (White Chocolate), & coklat susu (Milk Chocolate). Setiap jenis coklat berbeza warna dan rasanya bergantung kepada kandungan koko padat di dalamnya.
Sesapa yang rase2 nak tempah cekelat untuk hadiah sempena ape je event jum singgah sini kalau2 leh membantu kamu.. 
Like Entry

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Remember Me Always..


The Chapter Of My Life

Click here to get more
Provided by MasterGreetings.com