Dengarlah kalian,

"Sebesar-besar keaiban (keburukan) adalah kamu mengira keburukan orang lain sedangkan keburukan itu terdapat dalam dirimu sendiri." Wallahualam.. ;)

Anda pengunjung yang ke...

Play With Kiko Boy!

Lady Bug Space..

Isnin, 10 Oktober 2011

10 KELEBIHAN COCA COLA????

Assalamualaikum..

Hari ini saya terbaca ruangan di FB seorang sahabat.. Saya agak tertarik dengan kelebihan2 coke dalam kegunaan harian.. Jum kite baca artikel ni untuk memastikan kita tidak terjerumus dalam agenda mereka..

"Setiap hari after training netball mesti saya tak pernah lupa untuk minum air ni. Memang sedap air nie. Sedap sangat! U all pun mesti ade yang suke air nie. Sama ada  u all tau atau x, sebenarnya air coke nie ade 10 'kebaikan' yang tak disangka-sangka." 

"Dulu zaman sekolah dulu ni la air fav saya.. Even setiap kali abes training pon jurulatih da tau da my fav drink mesti masuk dalam mulut.. Ntah tak tau nape mesti sehari kalau tak kena Coke rasa macam ada je kekurangan nye.. My hubby (dulu ehem2 sekarang da jadi hubby) pon sampai da tahu benar my fav drink air Coke.. Pernah sekali dua keluar pon order mesti air Coke.. Hihihi.. Tapi bila dah abes sekolah sambung ke IPTA hingga peringkat tinggi barula sedar betapa HAMPEH nye air ini pada kesihatan saya.. Mujur segera BERUBAH INSAF dan cuba hilangkan gian air ini.."

Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.


Di dalam kebanyakan negeri di US , kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Macam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna? 

Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2.Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkanselama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper keretajenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6.Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap. Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8.Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dantulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki (bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin) pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis: bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat. 

9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

10.Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntahKenapa Orang Yahudi Tak Minum Coke dan Pepsi Disampaikanoleh seorang sahabat.....

"Assalamualaikum kengkawan... Last weekend, ada ustazah usrah kami beritahu... Masa dia belajar kat Mesir dulu, dia punya lecturer ada cerita... Dulu ada sorang mamat yahudi ni datang Egypt to study the muslims' lifestyle kat sana setelah serangan secara fizikal ke atas umat Islam tak berjaya. Mereka sedang mencari jalan untuk serang cara lain. Tapi Alhamdulillah, dia telah diberi hidayah semasa dia dok study tentang umat Islam kat Mesir tu. Dia beritahu lecturer ustazah ni, one of the things the jews do untuk hapuskan keturunan umat Islam is to produce coca cola & pepsi yang di dalamnya ada chemical to retard the reproduction organs for both men & women. Menurut mamat tu, kat israel tak ada jual coke & pepsi sebab mereka tahu apa kandungan kat dalamnya and since jew is agama keturunan, mereka tak nak le mandul! Kalau korang pernah terima forwarded email pasal betapa cidicnya coke tu sampai boleh dissolve tulang & gigi (calcium containing compounds) dan boleh buat cuci toilet! While for ladies, kalau minum coke boleh cause menstruation if you're a wee bit late. So kalau minum banyak & at that time baru lekat zuriat, ada chances keguguran le, kan ? Therefore, untuk kemakmuran umat Islam & untuk kesihatan & untuk tak support jewish companies, berhati-hatilah sebelum semuanya terlambat.."

Walaupun artikel ini masih tidak ada kesahihan, namun jika ia benar bayangkan apabila ia masuk ke dalam perut kita, bertambah sihatkah kita??  Jika tidak benar pun lebih baik menjauhi, bukan kerana kesihatan sahaja malah untuk agama kita.. 

PREVENTION IS BETTER THAN CURE!

Like Entry

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Remember Me Always..


The Chapter Of My Life

Click here to get more
Provided by MasterGreetings.com