Dengarlah kalian,

"Sebesar-besar keaiban (keburukan) adalah kamu mengira keburukan orang lain sedangkan keburukan itu terdapat dalam dirimu sendiri." Wallahualam.. ;)

Anda pengunjung yang ke...

Play With Kiko Boy!

Lady Bug Space..

Isnin, 20 September 2010

Lagi Sebuah Kematian

Apa sudah jadi dengan dunia sekarang? Kekejaman berlaku di serata dunia bukan sahaja kekejaman kepada orang lain tetapi juga pada diri sendiri. Selepas Datuk Sosilawati Lawiya dilaporkan dibunuh, dibakar dan abunya di buang ke sungai, rakan baiknya pula disyaki menggantungkan diri. Nauzubillah.....

Kediaman Datuk Sosilawati Lawiya


Pengasas Aveer Cosmetics, Sarina Jaafar, 45 tahun dijumpai mati tergantung oleh anaknya yang berusia 16 tahun di bilik tidurnya di Taman Pauh Jaya, Bukit Mertajam, Pulau Pinang jam 8.30 pagi semalam. Media melaporkan wanita itu ada memaklumkan kepada anggota keluarga tentang keinginannya menggantung diri.

-Bernama.

Walau bagaimanapun, kes tersebut masih dalam siasatan.

Surah An-Nisaa yang bermaksud: "Dan janganlah kamu bunuh dirimu; sesungguhnya Allah adalah Maha Penyayang kepadamu." (4:29)

Larangan terhadap bunuh diri juga dicatat dalam kenyataan-kenyataan hadis yang tulen. Umpamanya, "Orang yang mencekik dirinya sendiri hingga mati akan mencekiknya juga dalam neraka, dan orang yang menikam dirinya juga akan menikam dirinya di dalam neraka dan orang yang melemparkan dirinya dari tempat tinggi untuk membunuh diri, maka akan selalu dia melemparkan dirinya di dalam neraka.Diriwayatkan dari Jundab bin Abdullah ra. : Rasulullah Saw pernah bersabda,"Dari sebuah bangsa sebelum kalian ada seorang laki-laki yang terluka dan tidak sabar dengan luka (yang dideritanya), lalu ia mengambil sebilah pisau dan mengiris tangannya sendiri. Darah keluar tanpa henti dan ia pun mati.

Allah berfirman,'hamba-Ku mendahului-Ku dengan membunuh dirinya sendiri, maka surga Kuharamkan baginya' ".

p/s: Peringatan untuk diri sendiri dan pembaca:

Wahai saudara seMuslim, ingatlah bahaya nyawa kita bukan di tangan kita sendiri. Jadi, hindarilah dari perbuatan terkutuk tersebut. Moga-moga kita sentiasa mendapat rahmat dan keampunan dari Allah atas segala kesalahan yang kita lakukan, InsyaAllah, Amin...
Like Entry

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Remember Me Always..


The Chapter Of My Life

Click here to get more
Provided by MasterGreetings.com