Dengarlah kalian,

"Sebesar-besar keaiban (keburukan) adalah kamu mengira keburukan orang lain sedangkan keburukan itu terdapat dalam dirimu sendiri." Wallahualam.. ;)

Anda pengunjung yang ke...

Play With Kiko Boy!

Lady Bug Space..

Rabu, 12 Jun 2013

1st Solid Food Zehra Humayraa bersama Shake n Take ayah...

Amboiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... bersawang betul da blog usang ni...

Sejak Zehra Humayraa lahir, ummi da lama tak menulis. Mungkin masa yang ada tu ummi dah tak rasa apa2 yang nak dikongsi.. :)

Catatan ini buat anak ummi bile dah besar nanti.. Inilah permulaan solid food buat awak Zehra Humayraa.. Sejak ummi beli Shake n Take dan sekaligus membantu ayah jadi pengedar SnT (Sambilan jek.. hihihi.. mahap bos uat keje sambilan maklumlah kos hidup sekarang da makin tinggi..) ummi memang rajin sikit la nak mem puree makanan2 Zehra Humayraa.. Tapi nak snap gambar memory phone asik full jerk.. Ntah bile nak update untuk tambah memory.. Segala bagai boleh sumbat lagi dalam phone tuh..

Berbalik pada kisah mem puree, ni adalah puree yang keempat untuk anakanda kami.. Memang dia suke.. Habis sampai menjilat bekas dan sudu.. (Statement rekaan ummi, walhal makan pon bersuap.. hihihi)

1st ummi potong2 dadu pumpkin then ummi steam dalam multicooker..



2nd ummi blend dalam Shake n Take.. Teksturnya jangan cakaplaaaaa... Memang halusssss (macam rambut Harith Iskandar.. Ada ke rambutnyaaa???) xda kena mengena langsung ummi ni.. Kalau buat karangan nak 150 patah perkataan memang ummi da berjaya rasanya..



3rd ummi cuci SnT tu dengan air biasa... Agak2 dalam 3,4 kali tukar air la.. So da siap da xyah dok merap alatan xberbasuh (orang kata kalau malas basuh pinggan dan tinggalkan sampai ke pagi soknye akan mewarisi kepapaan).. Statement ni pulak ummi kenal dr zaman skolah dulu.. Ntah sape ntah yang cakap.. Tak ingat mak ke along ntah.. Hahaha... Tapi kadang2 ada jugakla ummi letih sangat ada la jugak yang xsempat cuci.. tapi mungkin sekadar peringatan melatih diri jadi rajin sikit la (play safe.. sedapkan ati)


4rd boleh la dihidangkan dan dengan muka yang over excited untuk menyuakan resepi ni untuk anakanda... Sebelum Zehra Humayraa makan ummi kena test dulu panas or tak.. Agak2 sedap kena makan dulu dalam 2,3 sudu baru Zehra bole makan.. (bukan apa kot2 la tetibe ummi kempunan kan so 2,3 sudu pon ok la.. sharing kan loving.. lalala)


Inilah wajah2 comel (agak2 la kan) anak ummi masa makan makanan kegemaran dia (Solid food -puree) pada usianya 8 bulan c.a 6 bulan.

 1st day.. Ni adalah puree epal 1st solid food puree buat Zehra Humayraa.. Tapi sebab hari 1st lupe ummi nak amik gambar buat kenangan so boleh la selit kat sini.. Hihihi..


2nd day 



3rd day..


Lepas makan tidooooooo.. Ni hari yang ketiga makan puree pumpkin.. Patotnya buat 4 rule days.. Tapi ummi sukati ummi je buat jadi 3 days..


Note: Untuk tempahan Shake n Take boleh la hubungi 03-88614803 untuk pertanyaan atau ke 

Page FB :


Photobucket
Like Entry

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Remember Me Always..


The Chapter Of My Life

Click here to get more
Provided by MasterGreetings.com